vineri, 26 februarie 2010

problema globala a alimentatiei

O programa scolara prost construita - literatura

Invatamantul romanesc asigura o instruire slaba calitativ la toate nivelurile: gimnaziu, liceu, invatamant superior. Aceasta se datoreaza in parte, calitatii slabe din punct de vedere pedagogic al profesorilor , iar pe de alta parte programei scolare care este prost construita si, mai mult, pare batuta in cuie, nelasand profesorului posibilitatea de a preda intr-un mod independent, inovator, personalizat. Acest articol este doar preambulul unei lungi serii ce va urma, pentru ca si problemele modului de concepere a invatamantului sunt deasemenea ample, vaste si nu pot fi acoperite intr-un singur articol. Sa incepem, asadar, cu ce ma doare pe mine cel mai tare: literatura.
LITERATURA
La literatura, pana la clasa a patra inclusiv, totul pare in regula; alfabetizarea, mai apoi compunerile, rezumatele par a-si face efectul propus, acela de a initia copilul in tasinele scrisului si cititului, introducandu-l in limba romana.
Incepand de la clasa a cincia apar problemele.Cel mai rau lucru cu putinta: apare notiunea de comentariu literar; mult prea devreme dragi conducatori ai invatamantului! Si asa ajunge romanul critic literar la 11 ani. In conceptia mea, comentariul literar nu-si gaseste menirea decat in sanul facultatilor de profil sau sa inceapa sa fie introdus cel mai devreme la clasa a XII-a si numai in clasele cu profil filologic. As face un exercitiu; sa luam o categorie profesionala ce are legatura cu scrisul: jurnalistul. Sa-i dam in text, versuri sau proza, spre a-i face un comentariu, incluzand aici, asa cum se preda la clasa VII-a, cu rezumat, incadrarea operei, definirea speciilor literare, trasaturile operei, caracterizarea personajelor, tema, titlul, ideea de substrat a autorului s.a.m.d. Nu stiu cati dintre ei s-ar descurca.
Programa scolara ar trebui axata numai pe constructia de rezumate, lectura foarte multa, vorbire libera. Cand un elev iese din clasa a XII-a ar trebui sa aiba macar 150 de carti citite, ori situatia nu sta chiar asa: el stie 40 de comentarii pe de rost (in cazul elevilor constinciosi) pentru ca-i trebuiesc la BAC, care nu-i vor folosii la ceva in viitor. Nu va sti sa se exprime pentru ca nu are un vocabular adecvat; cultura nu se asimileaza prin invatarea de comentarii, ci prin lecturare. Nu ar fi mai bine ca profesorul sa spuna: “pentru saptamana asta aveti de citit x carte; saptamana viitoare luati nota.”? Si rolul profesorului s-ar rezuma doar la ademenirea elevului catre lectura. Profesorul trebuie sa fie un mentor, un slefuitor de caractere. Elevul trebuie invitat sa-si spuna parerea, asa cum e ea, buna sau proasta; sa-l chemi in competitie.
Atragerea elevului catre lectura nu se poate face oricum; literatura trebuie aleasa potrivit cu nivelul lui de intelegere si, chiar mai important de atat ea trebuie sa-l atraga, sa-i fie pe plac, sa fie potrivita varstei, sa-l impinga catre citit.
Sa luam pe rand:
Stim cu totii ce se studiaza in clasele V-VIII. Cam tot ce este in aceste manuale poate fi pastrat, mai ales ca sunt poezii sau proza scurta, dar trebuie trecut mai repede peste ele, nu sa le disecam asa cum se obijnuieste la noi. Pe langa astea pot fi adaugate Cismigiu & comp de Grigore Bajenaru, Elevul dima dintr-a saptea de Mihail Drumes, mitologia greaca – varianta repovestita de Alezandru Mitru sau George Andreescu, In casa bunicii de Ionel Teodoreanu. Apoi, in literatura universala sunt o pleiada de nume: Hector Malot, Edmond de Amicis, Jack London, Jules Verne, Mark Twain, Dumas.
Daca trecem la clasele IX-XII, acolo e dezastru. Nu mai stau sa ma uit pe programa dar imi vin rapid in minte cateva titluri ce n-au ce cauta la varsta asta: Iona de Marin Sorescu, Leoaica tanara, iubirea de Nichita Stanescu, Sarmanul Dionis de Mihai Eminescu, Patul lui Procust de Camil Petrescu, Concert de muzica de Bach de HP Bengescu, La tiganci de Mircea Eliade; este lectura greoaie, stufoasa, nu prinde. Din tot ce a scris frumos Nichita Stanescu noi tocmai Leoaica tanara, iubirea ne-am gasit sa punem in manuale? E intr-adevar o poezie plina de incarcatura, dar... nu prinde, e greu accesibila. Unde e Romanul adolescentului miop de Eliade, unde sunt Medelenii si Lorelei-ul lui Teodoreanu, unde este Orasul cu salcami sau Accidentul lui Mihail Sebastian. Si, parca n-ar fi deajuns, din patriotism mai facem o greseala: rapim elevului dreptul de a studia literatura universala. Le dam diplome de studii medii iar ei n-au citit vreodata Shakespeare, Schiller, Walter Scoott, Dostoievski, Tolstoi, Cehov, Turgheniev, Hemingway, Stendhal s.a.; ba, de majoritatea nici n-au auzit.
Bucuria de a citii trebuie cultivata in randul elevilor. Chiar nu se poate intelege ca un vocabular bogat se obtine numai prin lectura? Oferindu-i elevului un comentariu literar nu mai poti avea pretentia, ca profesor, sa-ti citeasca opera respectiva. E mai mult decat i-ai povestii unui cinefil un film si mai apoi l-ai duce la cinema pentru vizionare.

articol incomplet, cititi-l totusi

miercuri, 24 februarie 2010

O fi roman?

Autobuze cu etaj in constanta


Cinci autobuze etajate "Mamaia - estival" au fost introduse in circulatie in ultimele saptamani, pe ruta Gara Constanta - capatul statiunii Mamaia.
Pretul unei calatorii este de 3 lei, tarif unic aplicat indiferent de statia unde urca sau coboara turistul.

Of presa, incotro te duci?

Jurnalismul in Romania a atins cote dintre cele mai josnice. Notiunea de presa s-a deteriorat atat de mult in creierul acestor jurnalisti, incat nu-i mai regasesc menirea, rolul presei de a fi o putere constructiva, in sprijinul societatii.
Sa le reamintim rolul presei: de transmitere a informaţiei, de educaţie, de formare, influenţare şi de manipulare a opiniei publice, de educaţie, de divertisment. Toate aceste functii trebuiesc indeplinite cu respectarea codului deontologic al jurnalistului
. Aceasta s-ar putea traduce prin: presa este a patra putere in stat (evident neoficial) care, prin mijloace priprii de exprimare (Tv, radio, ziare, internet), ar trebui sa blameze lucrurile prost oranduite intr-o societate si sa le aplaude, macar pe cele minunate, daca nu si pe cele bunicele. Eu sunt de acord ca puterea trebuie tinuta din scurt dar, a nu aminti si de lucrurile bine facute ale unui organ, mai important sau neimportant ale unei puteri (desi nu prea ar fi cazul in ultima vreme), are efecte nocive sub urmatorul spectru: politicianul, caruia cel mai important amic ii este electoratul, se va culca pe coada si nu va mai avea drept tinta atingerea targetului propus in campania electorala (pentru ca, vezi bine plusurile se tin minte, iar minusurile se scad) ci va face tot posibil sa-si acopere carentele din activitate pentru ca, asa cum am zis, minusurile se scad iar plusurile nu sunt difuzate. Ba, mai mult, va incerca doar sa arunce cu minusuri in contracandidat.
Deregula, electoratul alege pe cel pe care-l crede ca-i va aduce un plus in calitatea vietii, indiferent ca vorbim aici de zona electoratului de la tara sau de la oras, mai cult ori mai incult, mai bogat sau mai sarac; toti se raporteaza, atunci cand aleg, la calitatea vietii viitoare atunci cand voteaza. Electoratul n-a votat contra lui Geoana pentru ca s-a dus la Vantu inainte de confruntarea finala, ci pentru ca Geoana, prin felul gainaresc de a fi, nu a venit cu o promisiune de mai bine destul de pertinenta cat sa fie si credibila; nu a afisat decat neputinta. Si tot aici se vede inca o data ca oamenii nu aleg (si asta in Romanaia e general valabil) candidatii dupa cate minusuri are ci dupa cate plusuri poate oferii in viitor: cu 7-8 luni inainte de vot s-a declansat o puternica campanie antibasesciana din partea catorva televiziuni (antenele si realitatea au fost campioane) plus cateva ziare de "elita" ("Ziua" prin vocea "maestrului" Sorin Rosca Stanescu) care n-a avut decat efectul de a decredibiliza acele mijloace de presa si, in general, presa, in ansamblul ei. In plan politic nimic. Basescu a mai cazut un pic in sondaje din cauza crizei, din cauza vietii care s-a inrautatit. Ca, intre noi fie vorba, Basescu nu va reusii nici de aceasta data mai nimic, asta e alta problema.
In articolele viitoare ma angajez sa scriu despre toti jurnalistii TV care, consider eu, duc campanii imorale pentru profesia de jurnalist: Dana Grecu, Mihai Gadea, Mircea Badea (antena3), Cosmin Prelipceanu, Oana Stancu, Adrian Ursu (Realitatea), Radu Moraru (B1). Ei fac parte din categoria jurnalistilor fara masura, fara respect fata de telespectator, abuzand zi de zi de increderea si inteligenta telespectatorului. Ai spune: deh, totul pentru rating; de-ar fi doar atat, insa limba sarpelui se intinde ceva mai departe.
La fel de nociv pentru societate este sa aplauzi niste non-valori, minimalizand, sau mai degraba demoland functia educativa a presei: vezi toti manelistii, stelele si stelutele ce au invadat toate canalele, sau emisiunile "de raspandirea culturii in masa" genul test de fidelitate, sa te prezint parintilor, schimb de mame, tradati in dragoste s.a., care, in opinia mea, n-ar avea loc nici dupa ora 24:00. Si totul doar pentru rating? incotro mergem? CNA-ul ar trebui sa-si faca mai atent treaba daca presa nu-si intelege rolul educativ. Si despre aceste emisiuni ma voi ocupa in articolele ce vor urma, disecandu-le pe fiecare in parte.

marți, 23 februarie 2010

Eu cand vreau sa fluier, fluier


"Eu cand vreau sa fluier, fluier" a castigat doua premii importante in cadrul Festivalului International de Film de la Berlin: Marele Premiul al Juriului si Trofeul Alfred Bauer, acordat pentru excelenta artistica.

Regizor: Florin Serban
Scenaristi: Catalin Mitulescu, Florin Serban.
Distributie: George Pistereanu, Ada Condeescu, Mihai Constantin, Clara Voda, Marian Bratu

Astept cu interes acest film despre care s-au spus si bune si rele; premiera pe 26martie2010.

luni, 22 februarie 2010

O parere despre Vanghelie


Mai demult am vazut un documentar despre comportamentul sobolanilor. In perceptia noastra, sobolanul este un animal aducator de boli, murdar, daunator. Pe alocuri chiar asa este, insa daca il "scotocim" mai pe-ndelete vom observa o fiinta deosebit de curata, care isi curata blana de n ori pe zi. In documentarul despre care va vorbeam sobolani erau studiati in habitatul lor celebru, deci in canalizari cu ajutorul unor camere video cu infrarosii. S-a observat, pe langa alte lucruri importante ceva care mi-a atras atentia: la un moment dat cercetatorii au introdus in canalizare un sobolan bolnav de gripa; imediat a fost izolat de catre semenii sai, nepermitandu-i-se contactul cu ceilalti membri ai coloniei. Concluzia: sobolanul poseda un simt conform caruia isi scaneaza seamanul inainte de a intra in contact cu el.
Imi aduc aminte de acest documentar in fiecare zi in care stiu ca avem un politician ca Vanghelie; chiar nu se vede in PSD ca defapt Vanghelie nu aduce voturi ci mai degraba le alunga? O fi castigat el acolo in tigania din sectorul cinci dar, la nivelul tarii PSD-ul pierde voturi, foarte multe voturi din randul oamenilor cu capul pe umeri.
Poate ar trebui si Vanghelie izolat precum sobolanul racit.